Boot in rondvaartboot

DE WITTE LELIE, een rondvaartboot uit de jaren dertig, en veel Amsterdams water fungeren als decor voor een grootscheepse kunstmanifestatie die woensdag 6 mei begint in Staatsliedenbuurt.

Wie alleen een leuke rondvaart door Oud-West wil, komt bedrogen uit. De passagiers worden tocht op tocht verrast door kunstenaars die uit het kleurig beschilderde bootje heel wat kunst weten te halen.
In de Staatsliedenbuurt ontbreekt het sinds de installatie van de deelraad aan culturele activiteiten, vindt Ben Posset, medeorganisator van de Negende Lente. ,,Er is geen kunstbeleid meer, terwijl er vroeger op het gebied van kunst en cultuur heel wat te beleven viel in deze buurt.” Posset en andere cultuurliefhebbers in Oud-West organiseerden al zes jaar geleden kunstzinnige vaartochten door het Westerpark. Maar op een gegeven moment werd het stil in de buurt. Tot een kunstminnende stichting een rondvaartboot kocht en in bruikleen gaf: de traditie kon worden voortgezet.

Unieke ervaring
En dat kwam goed uit voor Posset die al anderhalf jaar met het idee speelde om de vaartochten in ere te herstellen: Toen Posset zekerheid had over de boot, die de Witte Lelie werd gedoopt, kreeg een aantal kunstenaars het verzoek een kunstzinnig programma rondom een rondvaart te verzinnen. En dat lukte; de boot vaart in de maand mei van vertrekpunt de Brouwersgracht, zestien avonden naar verschillende bestemmingen. Daarbij zal de geëtaleerde kunst de passagiers nog lang heugen. Dat is ook van toepassing op de passagiers die meevaren met kunstenaar Martien Groeneveld (13 tot en met 16 mei) Posset: ,,Groeneveld haalt een waar technisch hoogstandje uit met de Witte Lelie door er een tweede boot in te bouwen. Die ingebouwde boot gaat in tegenovergestelde richting van de Witte Lelie varen. Met behulp van twee films wordt de passagier nog meer op het verkeerde been gezet. Als de boot naar rechts vaart, dan vaart de andere boot juist naar links. De film laat dan ook zien dat hij naar links vaart, terwijl in de andere film de boot naar rechts gaat. Snap je het nog?”